Κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά και κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου μία ώρα πίσω. Αυτό γίνεται για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Το καλοκαίρι που ξημερώνει νωρίτερα γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, ώστε να ξυπνάμε νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε το φως του ηλίου. Τον χειμώνα που ξημερώνει πιο αργά γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω, ώστε να ξυπνάμε αργότερα, αφού ο ήλιος ανατέλλει πιο αργά.
Η ιδέα για την αλλαγή της ώρας ήταν του Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1784, από ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την Γερμανική κυβέρνηση στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, με σκοπό την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, όμως καταργήθηκε και επανεμφανίστηκε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και φυσικά μετά την ενεργειακή κρίση του 1973. Από τότε πραγματοποιείται η αλλαγή της ώρας μέχρι σήμερα και στην Ελλάδα.
Βέβαια στην Ελλάδα πιστεύω ότι το μέτρο αυτό για εξοικονόμηση ενέργειας είναι άχρηστο. Ποιος ο λόγος να υπάρχει, από την στιγμή που τον χειμώνα σε όλα τα σπίτια και τα γραφεία η θέρμανση είναι ανοιχτή από το πρωί ως το βράδυ; Αντιστοίχως και το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά. Το χειρότερο όμως είναι ότι και την άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο, αντί να ανοίξουμε τα παράθυρα, χρησιμοποιούμε και πάλι τον κλιματισμό. Ποιος ο λόγος που και με λιακάδα ανάβουμε όλοι τα φώτα, κλείνοντας τις κουρτίνες και κατεβάζοντας τις τέντες, γιατί μας ενοχλεί ο ήλιος; Ποιος ο λόγος όταν αφήνουμε όλες τις συσκευές μας στην πρίζα ανοιχτές, ακόμα και σε θέση stand-by; Ποιος ο λόγος που ακόμα και το καλοκαίρι έχουμε ανοιχτό το θερμοσίφωνα όλη μέρα, γιατί θέλουμε να κάνουμε μπάνιο με καυτό νερό; Ποιος ο λόγος όταν χρησιμοποιούμε όλοι το αυτοκίνητο για να μετακινηθούμε, ακόμα και για λίγα μέτρα; Ποιος ο λόγος όταν δεν ανακυκλώνουμε υλικά, γιατί βαριόμαστε να τα πετάμε σε διαφορετικούς κάδους; Ποιος ο λόγος;
Θα ήταν λοιπόν καλύτερο να βοηθήσουμε όλοι μας στην εξοικονόμηση ενέργειας με απλές και καθημερινές ενέργειες, παρά να περιμένουμε από μια, ανούσια κατά τ' άλλα, αλλαγή της ώρας δυο φορές τον χρόνο.
Sehr gut!!! Very good!!! Πολύ καλό!!! Λίαν καλόν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή